"Fata lui tata" - greseala gramaticala sau nu?

Pagina 1 din 3
1   2   3   »

deuzza666

Senior member
129 mesaje

"Fata lui tata" - greseala gramaticala sau nu?

scris pe 30 dec 2009 13:54 de deuzza666

este "fata lui tata"(nu neaparat emisiunea) greseala gramaticala?
sus

Firentze

Expert member
546 mesaje

Re: fata lui tata-greseala gramaticala sau nu?

scris pe 30 dec 2009 13:58 de Firentze

Eu zic ca da,deoarece se spune "fata tatei" la fel ca si "fata mosului/mosneagului"

0604
sus

sweety16

Expert member
1226 mesaje

Re: Re: fata lui tata-greseala gramaticala sau nu?

scris pe 30 dec 2009 22:46 de sweety16

Eu zic ca da,deoarece se spune "fata tatei" la fel ca si "fata mosului/mosneagului"

Nu stiu.

"Desi barfa facuta de femei e peste tot privita ca fiind ridicola,josnica si triviala,cea facuta de barbati,si mai ales daca e despre femei,se numeste teorie,idee sau fapt"

"Ca sa afli defectele unei fete,laud'o in fata prietenelor ei"
sus

tot ala

Guest

Re: Re: Re: fata lui tata-greseala gramaticala sau

scris pe 30 dec 2009 23:04 de tot ala

Bai nu cred ca e...acum sincer chiar nu stiu sigur...dar ma gandesc ca daca spui "fata tatei" se repeta "ta" si nu prea e ok.Asa cand spuii "fata lui tata" nu pare sa existe o greseala deoare "tata" e substantiv masculin si accept articolul nehotarat "lui".Dar chiar nu stiu cum e coorect.dar mi-am dat si eu cu parerea.
nu stiu ce ai zis tu acolo da sper k nu ai injurat
sus

sweety16

Expert member
1226 mesaje

Re: Re: Re: Re: fata lui tata-greseala gramaticala

scris pe 30 dec 2009 23:08 de sweety16

nu stiu ce ai zis tu acolo da sper k nu ai injurat

Nu, nu am injurat.

"Desi barfa facuta de femei e peste tot privita ca fiind ridicola,josnica si triviala,cea facuta de barbati,si mai ales daca e despre femei,se numeste teorie,idee sau fapt"

sus

sweety16

Expert member
1226 mesaje

Re: Re: Re: Re: Re: fata lui tata-greseala gramati

scris pe 30 dec 2009 23:11 de sweety16

Am gresittrebuie sa mai rasfoiesc niste culegeri ceva

sus

tot ala

Guest

scris pe 30 dec 2009 23:12 de tot ala

Off...N-am mai facut gramatica de vreo 2 ani...ce spun pe acolo e din amintiri asa...si ca sa traduc spuneam ca substtanitivele masculine accepta articole nehotarate, in timp ce subt feminine nu.( ca doar nu spoti spune "fata lui mama").Deci dupa parerea mea fata lui tata etste corect.
poti sa te superi sau nu yo unu nu stiu despre ce vorbesti acolo ca sunt varza la gramatica
sus

sweety16

Expert member
1226 mesaje

Re: Re: Re: Re: Re: Re: fata lui tata-greseala gra

scris pe 30 dec 2009 23:15 de sweety16

poti sa te superi sau nu yo unu nu stiu despre ce vorbesti acolo ca sunt varza la gramatica

Se pare ca nici eu...deci m-am uitat intr-o culegere din a8a si din cate am descifrat eu pe acolo e corect fata lui tata.Aolo trebuie s-o asteptam pe Exotic sau pe cineva care se pricepe.

sus

tot ala

Guest

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: fata lui tata-greseala

scris pe 30 dec 2009 23:18 de tot ala

Se pare ca nici eu...deci m-am uitat intr-o culegere din a8a si din cate am descifrat eu pe acolo e corect fata lui tata.Aolo trebuie s-o asteptam pe Exotic sau pe cineva care se pricepe.
dupa parerea mea cred ca e corect fata lui tata dar e numai parerea mea astept si alte pareri
sus

sgc

Guest

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: fata lui tata-gres

scris pe 31 dec 2009 00:57 de sgc

dupa parerea mea cred ca e corect fata lui tata dar e numai parerea mea astept si alte pareri
da, este corect gramatical - fata lui tata - si fata mamei. n-am fost pe faza sa vad cine-a zis ca 'lui' este articol nehotarat, este, de fapt posesiv.
sus

sweety16

Expert member
1226 mesaje

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: fata lui tata-

scris pe 31 dec 2009 01:02 de sweety16

da, este corect gramatical - fata lui tata - si fata mamei. n-am fost pe faza sa vad cine-a zis ca 'lui' este articol nehotarat, este, de fapt posesiv.

Eu am zissi da stiu ca am gresit.Mi-am amintit abia dupa si am editat.

sus

tot ala

Guest

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: fata lui t

scris pe 31 dec 2009 01:06 de tot ala

intentia conteaza
sus

sgc

Guest

scris pe 31 dec 2009 01:09 de sgc

ok
sus

andreiu21

Veteran member
342 mesaje

scris pe 31 dec 2009 01:27 de andreiu21

"Fata tatei" suna de parca ai fi pus la feminin substantivul "tata" ... suna ciudat oricum ai zice

Nevermind!
sus

McLove

Expert member
3587 mesaje

Re: fata lui tata-greseala gramaticala sau nu?

scris pe 2 ian 2010 17:30 de McLove

Este corect. Chiar daca suna aiurea, asta e forma corecta.

Cei ce se tem de prafuri, iarbă şi seringi să reţină
Droguri tari ţi se injectează prin timpan şi retină.
sus

Pasaroi_Cuminte

Expert member
2314 mesaje

scris pe 2 ian 2010 19:27 de Pasaroi_Cuminte

Este corect. Chiar daca suna aiurea, asta e forma corecta.

Hai sa vedem ce si cum:

Metoda I
"secretul" consta in comportamentul
atributului .

In cazul de mai sus, atributul substantival ar fi "lui tata"

1.In partea de propozitie "Fata lui tata" , atributul subtantival ("lui tata") determina la randul sau substantivul "Fata care este un substantiv articulat si este Subiect

2. In cazul de fata atributul substantival "lui tata" din fraza respectiva determina posesia propriu-zisa , iar noi stim din clasele primare ca un atribut substantival ce determina posesia, este exprimat prin substantiv la genitiv.

De aici , rezulta ca forma corecta a atributului substantival este tatei.

Asadar avem "fata tatei" unde tatei este atibutul substantival , exprimat prin substantiv comun, in cazul genitiv ce determina subiectul fata exprimat la randul sau prin substantiv comun, caz nominativ.

Metoda II
Deoarece atributul (din fraza initiala) se exprima prin subtantiv comun, masculin, singular iar atributul in cauza exprima posesia (care cere genitivul), rezulta conform normelor de declinare articulata ca substantivul tata va fi tatei.

rezulta asadar forma corecta: Fata tatei

http://www.youtube.com/watch?v=3hxO_RB27jk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=E9SmQW2TPgM&feature=related

"A phoenix is a mythical bird with a tail of beautiful gold and red plumage or purple and blue.
The bird was also said to regenerate when hurt or wounded by a foe, thus being almost immortal and invincible — it is also said that it can heal a person with a tear from its eyes and make them temporarily immune to death. The phoenix is a symbol of fire and divinity." ( Greek mythology )

"Creierul=locul geometric al neuronilor egal departati de inteligenta situati pe cercul purtator al centrelor de vointa" (Eu,Pasaroi_Cuminte)
sus

McLove

Expert member
3587 mesaje

scris pe 2 ian 2010 19:34 de McLove

rezulta asadar forma corecta: Fata tatei

In acest caz, se accepta aceasta "greseala".

Normal ar trebui "baiatul tatei"? Aici se foloseste tot "baiatul lui tata".

Eu raman la ideea ca este corect "fata lui tata", chiar daca ai dat o explicatie foarte buna.

Sa ne gandim la greselile lui Eminescu.
Aici, fiecare alege ce varianta doreste.

sus

Pasaroi_Cuminte

Expert member
2314 mesaje

Re: Re: Re: Re: fata lui tata-greseala gramaticala

scris pe 2 ian 2010 19:46 de Pasaroi_Cuminte

In acest caz, se accepta aceasta "greseala".

Nu se accepta.
Cum ar suna in loc de mana copilului , mana lui copilul ?

Normal ar trebui "baiatul tatei"?

Da. Cauta in postul meu de mai sus sa vezi cum si de ce. Cauta sa intelegi.

Aici se foloseste tot "baiatul lui tata".

Nu !. Cauta mai sus sa vezi cum si de ce

Eu raman la ideea ca este corect "fata lui tata",.

Nu, nu este. Si am aratat mai sus si de ce.

Aici, fiecare alege ce varianta doreste.

Gresit.Aici suntem pe taramul ratiunii. Aici alegem varianta corecta nu cum credem ca ne suna noua mai bine prin timpane

PS: Eu ti-am demonstrat mai sus de ce este corect " fata tatei" cu argumente
Esti liber sa ma contrazici , dar numai si numai cu ARGUMENTE.

"A phoenix is a mythical bird with a tail of beautiful gold and red plumage or purple and blue.
The bird was also said to regenerate when hurt or wounded by a foe, thus being almost immortal and invincible — it is also said that it can heal a person with a tear from its eyes and make them temporarily immune to death. The phoenix is a symbol of fire and divinity." ( Greek mythology )

"Creierul=locul geometric al neuronilor egal departati de inteligenta situati pe cercul purtator al centrelor de vointa" (Eu,Pasaroi_Cuminte)
sus

sgc

Guest

scris pe 2 ian 2010 21:36 de sgc

Nu se accepta.
Cum ar suna in loc de mana copilului , mana lui copilul ?

Da. Cauta in postul meu de mai sus sa vezi cum si de ce. Cauta sa intelegi.

Nu !. Cauta mai sus sa vezi cum si de ce

Nu, nu este. Si am aratat mai sus si de ce.

Gresit.Aici suntem pe taramul ratiunii. Aici alegem varianta corecta nu cum credem ca ne suna noua mai bine prin timpane

PS: Eu ti-am demonstrat mai sus de ce este corect " fata tatei" cu argumente
Esti liber sa ma contrazici , dar numai si numai cu ARGUMENTE.
fata tatalui, conform demonstratiei tale si nu fata tatei. 'ei' acela din coada, articulatia aceea tine, doar de femininul posesiv asa ca fata lui tata este perfect corect. bingo la fata.
sus

Pasaroi_Cuminte

Expert member
2314 mesaje

scris pe 2 ian 2010 21:46 de Pasaroi_Cuminte

fata tatalui, conform demonstratiei tale si nu fata tatei. 'ei' acela din coada, articulatia aceea tine, doar de femininul posesiv asa ca fata lui tata este perfect corect. bingo la fata.

Tata nu este FEMININ ESTE MASCULIN.
un tata, doi tati.

Te rog frumos ia gramatica si vezi singura.
Nu te supara pe mine dar consulta normativul declinarii articulate privind substantivele:
Daca la nominativ substantivul are desinenta -a atunci la genitiv acesta primeste desinenta -ei
Respectiv avem pentru "tata" (SINGULAR) avem:
Nominativ: tata
Genitiv: tatei
Dativ:tatei
Acuzativ:tata
Vocativ: n-are.

Atentie: avem aici de-a face cu un atribut substantival ce exprima posesia propriu-zisa. ( e FOARTE IMPORTANTA aceasta mentionare)iar un astfel de atribut cere genitivul. Vezi mai sus declinarile

sus

sgc

Guest

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: fata lui tata-greseala

scris pe 2 ian 2010 22:09 de sgc

Tata nu este FEMININ ESTE MASCULIN.
un tata, doi tati.

Te rog frumos ia gramatica si vezi singura.
Nu te supara pe mine dar consulta normativul declinarii articulate privind substantivele:
Daca la nominativ substantivul are desinenta -a atunci la genitiv acesta primeste desinenta -ei
Respectiv avem pentru "tata" avem:
Nominativ: tata
Genitiv: tatei
Dativ:tatei
Acuzativ:tata
Vocativ: n-are.

ai spus bine "tata" nu este feminin, este masculin. nu era cazul sa insisti in continuare, intrucat formele corecte pt. genitiv sunt: fata tatalui si fata lui tata. intrebarile pt. declinarea cazului genitiv al substantivelor sunt - care? - care fata?, respectiv, a cui? - a cui fata?. raspuns: a lui ...., a tatalui. am observat ca-ti place sa te vezi filosofand, dar avem, totusi fata mosului si fata babei, nicidecum fata moasei si fata babului.
sus

baby

Expert member
3569 mesaje

scris pe 2 ian 2010 22:11 de baby

Eu o sa raman "fata lui tata"

http://www.youtube.com/watch?v=pBUxuyYC96o

sus

McLove

Expert member
3587 mesaje

scris pe 2 ian 2010 22:12 de McLove

Deci, nu stiam ca sgc poate explica asa bine.

sus

baby

Expert member
3569 mesaje

scris pe 2 ian 2010 22:23 de baby

dar avem, totusi fata mosului si fata babei, nicidecum fata moasei si fata babului.

Maxiiiiiim am spus
Hahahahahah

fata babului

http://www.youtube.com/watch?v=pBUxuyYC96o

sus

sgc

Guest

scris pe 2 ian 2010 22:28 de sgc

Maxiiiiiim am spus
Hahahahahah

fata babului
sus

Pasaroi_Cuminte

Expert member
2314 mesaje

scris pe 2 ian 2010 22:42 de Pasaroi_Cuminte

substantivelor sunt - care? - care fata?, respectiv, a cui? - a cui fata?. raspuns: a lui ...., a tatalui.

Sgc, formele de declinare depind de desinenta substantivului, in cazul NOMINATIV.!

Prin urmare este:

fata babei

Pentru ca la nominativ , babei devine baba, deoarece declinarile articulate sunt:
N,A:baba
G,D : babei
V:babo

"Daca la nominativ substantivul are desinenta -l atunci la genitiv acesta primeste desinenta -lui."
Prin urmare este

fata mosului

Pentru ca nominativ este mosul, deoarece declinarile articulate sunt:
N,A:mosul
G,D:mosului
V:mosule

PS: Acum am observat in postul tau de mai sus despre fata tatalui.

Tu referi la a 2-a forma de articulare, pe care o are cuvantul "tata" . Da, substantivul tata are doua forme de articulare. Tata si tatal.

Dar eu n-am contrazis "fata tatalui" noi aici vorim strict de "fata lui tata" si "fata tatei".

So corecte sunt "fata tatei" si "fata tatalui" .
Si cum cazul de fata , in acest topic, se pune problema intre "fata tatei" si "fata lui tata" , dintre cele doua varianta corecta este "fata tatei".

sus

ExoticDream

Expert member
15906 mesaje

scris pe 2 ian 2010 23:20 de ExoticDream

De aici , rezulta ca forma corecta a atributului substantival este tatei.

Asadar avem "fata tatei" unde tatei este atibutul substantival , exprimat prin substantiv comun, in cazul genitiv ce determina subiectul fata exprimat la randul sau prin substantiv comun, caz nominativ.

Nu sunt chiar in forma in seara asta, insa hai sa incerc o opinie....

Eu nu as fi de acord cu nici unul dintre voi....

O secunda!

"Nu inteleg cum pot exista oameni indiferenti in aceasta lume, cum pot exista suflete care nu se chinuiesc, inimi care nu cred, simtiri care nu vibreaza, lacrimi care nu plang..."(E.Cioran)

"Nimeni pe lumea asta, barbat sau femeie, nu merita lacrimile tale. Iar cel care le merita nu te va face sa plangi..." (G.G.Marquez)
sus

sgc

Guest

scris pe 2 ian 2010 23:48 de sgc

Sgc, formele de declinare depind de desinenta substantivului, in cazul NOMINATIV.!

Prin urmare este:

Pentru ca la nominativ , babei devine baba, deoarece declinarile articulate sunt:
N,A:baba
G,D : babei
V:babo

"Daca la nominativ substantivul are desinenta -l atunci la genitiv acesta primeste desinenta -lui."
Prin urmare este

Pentru ca nominativ este mosul, deoarece declinarile articulate sunt:
N,A:mosul
G,D:mosului
V:mosule

PS: Acum am observat in postul tau de mai sus despre fata tatalui.

Tu referi la a 2-a forma de articulare, pe care o are cuvantul "tata" . Da, substantivul tata are doua forme de articulare. Tata si tatal.

Dar eu n-am contrazis "fata tatalui" noi aici vorim strict de "fata lui tata" si "fata tatei".

So corecte sunt "fata tatei" si "fata tatalui" .
Si cum cazul de fata , in acest topic, se pune problema intre "fata tatei" si "fata lui tata" , dintre cele doua varianta corecta este "fata tatei".
vrajeala. formele de declinare depind in primul rand de genul atributului substantival! that's why la genitiv intrebarile de declinare sunt: a cui?, al cui?, ale cui?, ai cui? a carei? a carui/ ale, ai carei/carui etc. etc. etc. deci forme corecte: FATA LUI TATA - FATA TATALUI. am zis.
sus

Pasaroi_Cuminte

Expert member
2314 mesaje

scris pe 2 ian 2010 23:50 de Pasaroi_Cuminte

vrajeala. formele de declinare depind in primul rand de genul atributului substantival! that's why la genitiv intrebarile de declinare sunt: a cui?, al cui?, ale cui?, ai cui? a carei? a carui/ ale, ai carei/carui

Stimata doamna, daca ai substantivul "baba" si pui intrebarea "ale cui ? " => obtii ale babei
stimata doamna, care este cazul genitiv.Si te intorci exact la ce am spus eu mai sus. Este logica ca daca pui intrebarile genitivului sa-ti raspunda declinarile articulate ( adica ce am scris eu mai sus) stimata doaamna.

Multa iubita si stimata doamna, daca pui intreburile acuzativului o sa-ti raspunda substantivul declinat in acuzativ, conform declinarilor articulate pe care le-am pus eu mai sus.

Dar stii de ce stimata doamna ? pentru ca declinarile articulate ( pe care le-am spus eu mai sus) sunt la baza formelor pe care le ia substantivul :
in nominativ, atunci cand i se pun intrebarile nominativului,
acuzativ, atunci cand i se pun intrebarule acuzativului,
dativ, atunci cand i se pun intrebarile dativului
vocativ atunci cand i se pun intrebarile vocativului.

Revenind:

atributului substantival

Multa stimata si respectata doamna, o zeita Atena a intelepciunii, atributul substantival se exprima prin subtantiv care poata sta fie in genitiv fie in dativ, prin substantiv cu prepozitie ( atribut substantival prepozitional) sau prin apozitie.

Dar sa lasam ,ultimele doua cazuri si sa le luam pe primele.
Atributul substantival in genitiv si atributul substantival in dativ.

Este logic, mult iubit corifeu al clarviziunii ca daca pui intrebarile genitivului unui atribut ce la baza are un substantiv, acesta iti va raspunde cu forma declinata a substantivului in genitiv =declinarea in genitiv a substantivului "de baza" ( adica cel din nominativ articulat).

Prin urmare , doamna insusi existenta atributului subtantival in genitiv prespune ca substantivul ce-l exprima sa fie deja declinat la genetiv conform metodei de declinare pe care am expus-o mai sus, ca mai apoi sa-ti raspunda la intebarile genitivului,intrebari pe care tu le-ai expus.

Daca substantivul n-ar fi fost deja declinat la genitiv atunci atributul substantival nu ar mai fi in genitiv iar la intrebarile genitivului nu ti-ar mai raspunde.

sus

sgc

Guest

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: fata l

scris pe 2 ian 2010 23:57 de sgc

Nu-i nici o vrajeala.
nu stiu, n-am urmarit emisiunea. emisiunea nu-i vrajeala, in calitate de vedeta sunt ocupata cu iubitul, iar tu vrei sa-mi prind urechile aici cu declinarile. nah, ca nu mi le-am prins fata lui tata
sus
Pagina 1 din 3
1   2   3   »

loading...

Ai probleme sexuale si nu ai la cine sa apelezi? Sunt Doina Panait, consilierul seXpert.ro, si iti stau la dispozitie!

spune-mi problema ta!
seXpert.ro iti pune la dispozitie o baza de date completa despre dragoste, sex, viata sexuala, sanatate si probleme sexuale!

vezi lista de articole!

Citeste manualele
originale Sexpert.ro

DragosteAdolescentaSeductieViata sexualaFamilieSanatate / probleme Cautare 
    Nu esti logat!

Login | Nu ai cont? Creeaza cont nou

Ai o problema? Noi avem raspunsul

Citeste sfaturile consilierului!
MARIREA PENISULUI

Membri on-line:

25 vizitatori si 0 membri sunt online:

Vezi toti membrii online